pTera?

pTera is ooit begonnen als een vrouwenfirma. Het is in 2001 in Groningen is ontstaan uit het transnationale project EER (European Electronic Railway). Dit was een Europees initiatief om het MKB op het gebied van ICT te ondersteunen en vrouwen een werkervaringsplaats te bieden in de ICT.

Adri Helmink was in 2001 de initiatiefnemer van pTera. Begonnen in het oude stationsgebouw van Winschoten met alleen maar vrouwen in het bedrijf, verhuisde het later naar het centrum van Holwierde. In 2001 was de pTera VOF ontstaan uit het transnationale project EER. Omdat het een vrouwenfirma was, kreeg pTera daarvoor subsidie.

Op de eerste site had Adri deze fraaie bewegende tekst op de homepage gezet:
Multimediastation pTera, altijd in beweging

De ptera.nl site in 2005

700 (!) Radiobuizen

pTera is ook de naam van een van de eerste Nederlandse computers. Op het Centraal Laboratorium van de PTT in Den Haag (later KPN Research geheten) werd in 1953 de PTERA ontwikkeld. Het was een kolossaal apparaat van grijs gemoffeld staal. Het rekenautomaat zat vol met maar liefst zevenhonderd radiobuizen. Het had een trommelgeheugen van 2048 woorden van 10 bit.

De PTERA is uitgevonden om het invoerwerk van data, dat veelal vrouwenwerk was, te vergemakkelijken. De eerste computer was dus puur een voorloper van de emancipatie.

Armac

De pTera werd opgevolgd door de later veel bekendere Armac. Ook daar waren enkele vrouwen actief als programmeurs, waaronder Nora Schram-Bakker (1937). Inmiddels is ze oma, maar nog steeds actief in de automatisering.

Integratie

pTera heeft altijd nauw samengewerkt met het SEO-bedrijf van Rene Greve Internet Marketing uit Deventer. In 2017 werden de activiteiten van pTera volledig geïntegreerd in dat bureau uit de voormalige Hanzestad.